Osłonki fibrusowe – są unikalną kombinacją przetworzonej celulozy zastosowanej na specjalnym papierze dla uzyskania wyjątkowej wytrzymałości i jednorodności średnicy. Osłonki te mogą być stosowane do szerokiej gamy produktów, w tym do pepperoni, salami, mięsa mielonego, szynek bez kości oraz innych wędlin delikatesowych. To najlepsze rozwiązanie do wyrobów plastrowanych, które wymagają stabilnej średnicy produktu finalnego. Osłonki fibrusowe są również stosowane do przetworzonych i wędzonych serów.
Osłonki plastikowe - zapewniają maksymalną wydajność produktów do zastosowań w przetwórstwie mięsa i drobiu. Osłonki te charakteryzują się wysoką barierą tlenową oraz wodną. Zabezpieczają produkt przed utlenianiem na powierzchni jak również odbarwianiem czy wysuszaniem, zupełnie eliminując utratę wody.
Osłonki plastikowe przewędzalne - Są to osłonki przepuszczające dym wędzarniczy. Osłonka ogranicza ubytek masy produktu, a jednocześnie eliminuje potrzebę dodatkowego pakowania wyrobu. Często stosowane są w małych kalibrach do produkcji parówek.
Osłonki celulozowe – Ich główna zaletą jest przepuszczanie dymu wędzarniczego oraz pary wodnej. Stosowane głównie do produkcji parówek. Nadają się również do produkcji wędlin parzonych oraz wędzonych. Charakterystyką tych osłonek jest duża wytrzymałość oraz fakt, że nie wymagają moczenia przed użyciem. Mają wysoką wytrzymałość mechaniczną oraz stabilność kalibru. Występują również w wersji łatwozdejmowalnej zapewniającej szybkie i łatwe zdjęcie osłonki.
Osłonki białkowe – Wytwarzane są z wysokogatunkowego kolagenu. Doskonale sprawdzają się w procesie wędzenia. Są przepuszczalne dla powietrza, pary wodnej i dymu. Nadają wędlinom naturalny, apetyczny wygląd. Stosuje się do produkcji wędlin oraz wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzonych. Osłonki te mogą występować w następujących kolorach: naturalny, karmelowy, cebulowy, mahoniowy, łososiowy, śliwkowy.
Osłonki białkowe oferujemy w różnych kalibrach.
Osłonki kolagenowe – to jadalne osłonki nadające kruchość wędlinie, charakteryzujące się elastycznością, zapewniając płynny i bezproblemowy proces produkcyjny. Osłonki kolagenowe są przeznaczone do produkcji wyrobów przetworzonych (parzonych albo gotowanych) parówek (np. parówek cienkich albo frankfurterek) oraz kiełbas suszonych. Nadają wyrobom naturalny wygląd oraz idealnie przylegają do farszu. Cechują się doskonałą stabilnością kalibrów i powtarzalnością produkcji. Są gotowe do użycia po wyjęciu z opakowania bez potrzeby namaczania. Szczególnie polecane do nadziewarek o dużej prędkości napełniania.
Osłonki tekstylne – to osłonki dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej, różnorodnych kształtach i rozmiarach. Osłonki tekstylne używane są do pakowania wyrobów mięsnych, od produktów podrobowych typu salceson po wszelkiego rodzaju pasztety, a także do kiełbas gotowanych grubo, średnio i drobno rozdrobnionych. Dzięki szerokiej gamie form i kolorów oraz indywidualnym nadrukom, osłonki tekstylne są jednymi z najczęściej stosowanych rozwiązań w przemyśle garmażeryjnym. Dodatkowy efekt ozdobny może stanowić szew zewnętrzny, który nadaje wyrobom naturalny wygląd. Osłonki te pozwalają szczególnie wyróżnić produkt na rynku.