Zmiękczanie mięsa przez nacinanie ma na celu otwarcie białek, ułatwienie równomiernego rozprowadzenia solanki i dodatków funkcjonalnych, spowodowanie delikatniejszej struktury mięsa, ponacinanie błon i ścięgien oraz zwiększenie powierzchni dla lepszego wiązania poszczególnych mięśni. Technologia Günther obejmuje dwa rodzaje nacinarek – bagnetowe i rolkowe, również możliwe w wykonaniu jako prasy rolkowe.
Nacinarki ( tenderyzatory ) bagnetowe GTK
Günther stosuje nacinarki bagnetowe o szerokościach użytkowych dostosowanych do szerokości taśm transportowych nastrzykiwarek przemysłowych czyli 365 mm ( 75 noży bagnetowych ), 480 mm ( 124 noże bagnetowe ) i 605 mm ( 156 lub 258 noży bagnetowych ).
Nacinarki bagnetowe Günther zasadę działania mają podobną do nastrzykiwarek przemysłowych i podobnie jak one mogą mieć zmieniany wzór nakłuć mięsa poprzez ewentualne zagęszczanie uderzeń mostu nożowego w mięso na taśmie transportowej. Podobnie z regulacją siły nacisku – pneumatyczny docisk bezstopniowo może być ustawiany indywidualnie dla danej aplikacji. Głębokość nacięć jest ustawiana dowolnie ze sterownika i realizowana bezpośrednim, serwomotorowym napędem.
Nacinarki ( tenderyzatory ) rolkowe GTR
Günther stosuje nacinarki rolkowe o szerokościach użytkowych idealnie dopasowanych do szerokości taśm transportowych nastrzykiwarek przemysłowych czyli 365, 480 i 605 mm oraz skonstruowanych do łatwego spięcia, mechanicznego i elektrycznego, z nastrzykiwarkami.
Nacinarki rolkowe Günther są urządzeniami bardzo mocnymi, a jednocześnie kompaktowymi, łatwymi w montażu, demontażu ( bez użycia narzędzi ) i prostej w całościowej obsłudze.
Dobór rodzaju noży krążkowych jest zawsze uzależniony od produktu, a górny wałek nożowy ustawiany jest automatycznie i bezstopniowo do wysokości produktu. Siła nacisku jest też płynnie regulowana pneumatyką.
Dolny wałek napędowy może występować jako wersja beznożowa np. dla boczku.