Komory Turbomat
Komory Turbomat Fessmann to najsprawniejsze na świecie uniwersalne komory do obróbki termicznej produktów spożywczych. Znakomite efekty są osiągane dzięki konstrukcji i lokalizacji wentylatora głównego, nagrzewnicy, chłodnicy i minimalnym stratom energetycznym komory podczas procesu.
Turbomat T1800/1900
Komory Turbomat T1800 i T1900 to idealna propozycja dla niewielkich przedsiębiorstw – dzięki zwartej budowie zajmuje mało miejsca, a technologicznie zapewnia wszelkie możliwości przemysłowych, jedno- lub wielowózkowych komór uniwersalnych.
Dzięki zintegrowanemu systemowi mycia komora wymaga minimalnych nakładów pracy by zachować perfekcyjną czystość i higienę produkcji. Powtarzalne procesy ogrzewania, suszenia, wędzenia i parzenia są wykonywane w tej uniwersalnej komorze według zadanego programu w sterowniku FOOD.CON, co w połączeniu z minimalnym zapotrzebowaniem na energię odpowiada za minimalne całkowite koszty pracy.
Turbomat T3000
Komory Turbomat T3000 to gwarancja małych ubytków wagowych obróbki termicznej, krótkich czasów procesu oraz niewielkich nakładów eksploatacyjnych. Ta konstrukcja i wykonanie w standardzie Fessmann zostały docenione przez klientów na całym świecie – dostępne w wersjach od jednowózkowej do sześciowózkowej, a do ogrzewania może być wykorzystywana wysokociśnieniowa para, energia elektryczna, olej lub gaz. Komora współpracuje z każdym rodzajem dymogeneratora Fessmann z rodziny RATIO - żarowy lub cierny lub płynny lub hybrydowy.
Dzięki standardowemu, zintegrowanemu, automatycznemu systemowi mycia komora wymaga minimalnych nakładów pracy by zachować perfekcyjną czystość i higienę produkcji. Powtarzalne procesy ogrzewania, suszenia, wędzenia i parzenia są wykonywane w tej uniwersalnej komorze według zadanego programu w sterowniku FOOD.CON, co w połączeniu z minimalnym zapotrzebowaniem na energię odpowiada za minimalne całkowite koszty produkcji.
Komory przemysłowe
Komory Ti3000
Komory Ti3000 umożliwiają uzyskiwanie nawet do 1,5% mniejszych ubytków wagowych i najkrótsze czasy procesów w porównaniu do innych systemów obecnych na rynku, w sprawdzonej jakości, gwarantowanej przez firmę Fessmann. Spawane nierdzewne panele komory stanowią w pełni szczelną konstrukcję, a centralna, jedna maszynownia z płynnie regulowaną prędkością wentylatora głównego zapewnia bardzo dynamiczny i idealnie równomierny proces w całej kubaturze komory. Idealne rozwiązanie dla wszelkich potrzeb produkcyjnych.
Dzięki standardowemu, zintegrowanemu, automatycznemu systemowi mycia komora wymaga minimalnych nakładów pracy by zachować perfekcyjną czystość i higienę produkcji. Powtarzalne procesy ogrzewania, suszenia, wędzenia i parzenia są wykonywane w tej uniwersalnej komorze według zadanego programu w sterowniku FOOD.CON2, co w połączeniu z minimalnym zapotrzebowaniem na energię odpowiada za minimalne całkowite koszty produkcji.
Komory Ti7000
Komory Ti7000 umożliwiają uzyskiwanie wyjątkowych wydajności w wyjątkowym czasie nawet w wykonaniu dwurzędowym. Specjalna kierownica powietrza zapewnia uzyskiwanie takich samych warunków procesowych w całej kubaturze komory. Spawane nierdzewne panele komory stanowią w pełni szczelną konstrukcję, a centralna, jedna maszynownia z płynnie regulowaną prędkością wentylatora głównego zapewnia bardzo dynamiczny i idealnie równomierny proces – wykonanie dedykowane dla wysokich oczekiwań produkcyjnych.
Dzięki standardowemu, zintegrowanemu, automatycznemu systemowi mycia komora wymaga minimalnych nakładów pracy by zachować perfekcyjną czystość i higienę produkcji. Powtarzalne procesy ogrzewania, suszenia, wędzenia i parzenia są wykonywane w tej uniwersalnej komorze według zadanego programu w sterowniku FOOD.CON2, co w połączeniu z minimalnym zapotrzebowaniem na energię odpowiada za minimalne całkowite koszty pracy dla tej pojemnej konstrukcji ( 6, 8, 10, 12 wózkowe wykonanie ).
Komory TFi3000
Komory półautomatyczne TFi3000 to efektywne połączenie zalet dwóch, pierwotnie oddzielnych instalacji – uniwersalnych komór wędzarniczo-parzelniczych Ti3000 oraz komór intensywnego schładzania IKi3000. Umożliwia to wykonane pełnego procesu nagrzewania, suszenia, zarumieniania, wędzenia, parzenia i szokowego schłodzenia w jednym kroku procesowym. Zautomatyzowana praca takich instalacji obniża koszty obsługi, jednocześnie zwiększając możliwości produkcyjne i redukując zapotrzebowanie na magazyny wychładzalnicze.
Dzięki standardowemu, zintegrowanemu, automatycznemu systemowi mycia komora wymaga minimalnych nakładów pracy by zachować perfekcyjną czystość i higienę produkcji.
Powtarzalne procesy są realizowane według zadanego programu w sterowniku FOOD.CON2, więc minimalne czasy poszczególnych procesów, a przy tym minimalne zapotrzebowanie energetyczne skutkują bardzo ekonomicznym procesem produkcyjnym.
Komory TF3000
Komory półautomatyczne TF3000 to połączenie zalet dwóch, pierwotnie oddzielnych instalacji – uniwersalnych komór wędzarniczo-parzelniczych Turbomat T3000 oraz komór intensywnego schładzania IK3000. Umożliwia to wykonane pełnego procesu nagrzewania, suszenia, zarumieniania, wędzenia, parzenia i szokowego schłodzenia w jednym kroku procesowym. Zautomatyzowana praca takich instalacji obniża koszty obsługi, jednocześnie zwiększając możliwości produkcyjne i redukując zapotrzebowanie na magazyny wychładzalnicze.
Dzięki standardowemu, zintegrowanemu, automatycznemu systemowi mycia komora wymaga minimalnych nakładów pracy by zachować perfekcyjną czystość i higienę produkcji.
Powtarzalne procesy są realizowane według zadanego programu w sterowniku FOOD.CON, więc minimalne czasy poszczególnych procesów, a przy tym minimalne zapotrzebowanie energetyczne skutkują bardzo ekonomicznym procesem produkcyjnym.
Komory pracy ciągłej
W pełni automatyczne instalacje TF4000 wynoszą obróbkę termiczną na najwyższy dostępny poziom. Serpentynowy przepływ produktu przez poszczególne, oddzielone sekcje komory TF4000 zapewnia niezrównaną jakość produkt – wybarwienie, zapach i równomierność, przy istotnie zmniejszonym ubytku wagowym w porównaniu z komorami okresowymi ( wózkowymi ) oraz skróconym czasie całkowitym procesu, kończącym się wychłodzeniem produktu. Stałe warunki stworzone w poszczególnych sekcjach komory przyczyniają się też znacząco do oszczędności energetycznych - efektem tych wszystkich czynników jest szybki zwrot z inwestycji dla dużej skali produkcji, przy mniejszym o 25% zapotrzebowaniu na powierzchnię w zakładzie.
Cały proces jest automatycznie zarządzany i nadzorowany w odniesieniu do każdej sekcji indywidulanie ( temperatura, wilgotność ), a idealna higiena całej instalacji jest utrzymywana w przerwach produkcyjnych.
Opcjonalnie etapy około logistyczne jak odwieszanie kijów, załadunek i rozładunek ich w TF4000 mogą być całkowicie zautomatyzowane, redukując koszty codziennej obsługi do minimum.
.